Får & Food

Valla får och njut av lokal mat – en unik upplevelse

Föreställ dig ett kort besök i Skottland eller Wales. Du slår dig ner på backarna runt Häckebergasjön.

Under tre timmar får du på nära håll uppleva samspelet mellan får och vallhundar och avnjuta en smakfull lunch på skånskt vis i det gröna.

Om Får&Food

Får&food är ett samarbete mellan Smakvandring Skåne och Timetolearn. Flera av de deltagande producenterna är medlemmar i Regional Matkultur Skåne.

Lär dig om det spännande samspelet mellan får och hund

Om du inte har varit med om samspelet mellan vallhund och får tidigare så kommer du nu att uppleva något nytt. Du kommer riktigt nära och får se den imponerande interaktionen när vallhunden styr fåren. Bakom detta ligger mycket arbete. Du lär dig mer om hur man tränar en vallhund, hur den fungerar och vad fåråret innebär.

En smakfull lunch med lokala råvaror

Nära naturen smakar mat som allra bäst och ännu bättre när maten kommer från det lokala köket. Pernilla från Smakvandring i Skåne serverar i samband med fårvallningen en riklig och smakfull lunch i det gröna med mat och dryck från lokala producenter. Vi dukar upp i hagen med utsikt över Häckeberga och Romeleåsen. Valla själv!

Efter lunchen får du själv prova på att valla får om du vill. Det är en utmaning att vara lika effektiv som hunden!

Var?

Fårhagen ligger ett par hundra meter från Skåneleden vid Häckebergasjön utanför Genarp.

Passa gärna på att ta en avstickare om du är ute och vandrar i omgivningarna.

Praktiska detaljer

Fårhagen är inte rullstols- eller barnvagnsvänlig. Räkna med att vi rör oss runt i hagen och promenerar ett par kilometer. Parkering finns utanför hagen. Hund kan tas med i koppel förutsatt att hunden är van vid får och inte reagerar om får kommer nära.

Klä dig i oömma kläder efter väder och ha vandringsvänliga skor.

Praktisk information

Aktiviteten tar cirka 3h och det är bra om du klär dig efter väder. Bra och rejäla skor är att föredra, men inte nödvändigt. Den här aktiviteten passar vuxna över 18 år, med bra kondition. Stigar och vägar är inte alltid rullstolsvänliga men hunden får gärna följa med. 

Startplats för denna smakvandringen

Boka smakvandring här

Kontrollera tillgänglighet och välj den dag som passar.
Fyll därefter i uppgifter såsom antal vuxna, antal barn och hundar som ni vill boka.

oktober 2019
mån tis ons tor fre lör sön
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123

Priser

Vuxen: 695 kr/person inklusive mat, dryck och guide

Barn: 350 kr/barn
(Gäller endast ålder 7–12 år)

Tänk på! Avbokning måste ske 24 timmar innan avsedd vandring. Därefter får ni gå in på "Mitt konto" och boka om er vandring.

Det händer att vi måste ställa in p.g.a. dåligt väder och då rekommenderar vi att ni behåller er plats och låter oss hjälpa er med att boka ett nytt datum. Om ni mot förmodan inte vill boka om till ett nytt datum gör vi en återbetalning. Vi förbehåller oss rätten att ställa in en vandring vid för få anmälda.